niedziela, 23 kwietnia 2017

Kurczak słodko-pikantny

Tym razem kolejna alternatywa dla zwykłych pieczonych udek kurczaka.
Kurczak słodko-pikantny
Składniki:

1 kurczak
vegeta, pieprz czarny mielony
papryka słodka
papryka ostra
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
czosnek granulowany
1/2 słoiczka dżemu renklodowego lub mirabelkowego (może też być mus z jabłek)

Wykonanie:

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy nimi kurczaka. Środek tuszki i wierzch pomadujemy dżemem. Kurczaka najlepiej odłożyć na dobę do lodówki i po tym czasie pieczemy w rękawie ok. 1,5 godziny w 180°C z termoobiegiem. Najlepiej podać z ryżem lub pieczywem i surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly