Tiramisu |
5 jajek
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
50 ml amaretto
biszkopty kocie języczki
1,5 szkl. kawy
kakao
Wykonanie:
Zaparzamy kawę i studzimy ją. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mascarpone a na koniec alkohol. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kocie języczki szybko namaczamy w kawie. Deser wykładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym lub w pucharkach. Na dno wykładamy niewielką ilość masy, przyprószamy ciemnym kakao, wykładamy biszkopciki i kolejną warstwę masy, obsypujemy kakao. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz