wtorek, 18 lipca 2017

Syrop miętowy

Na cieplejsze dni polecam orzeżwiający syrop miętowy, który sprawdza się jako błyskawiczna namiastka lemoniady. Wystarczy nalać go odrobinę do szklanki i rozcieńczyć wodą a pyszny napój gotowy. Dzieci za nim przepadają bo jest i słodki i miętowy zarazem. Dla wzbogacenia smaku można pokusić się o dodatek soku z limonki lub liści melisy. 
Syrop miętowy
Składniki:

2 garście liści mięty
1 l wody
1 kg cukru
1 torebka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Liście męty płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do wrzątku wrzucamy liście mięty,  zanurzamy w wodzie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na noc do naciągnięcia.  Na drugi dzień odcedzamy syrop i ponownie zagotowujemy. Wrzący przelewamy do butelek i odstawiamy do wystudzenia kładąc butelki na płasko. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez dłuższy czas niekoniecznie w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly