Jesień tego roku obfituje w dary lasu, jakimi są grzyby. Wielu z nas już zapełniło swe spiżarnie przetworami z nich, także na co dzień coraz częściej goszczą u nas dania z dodatkiem grzybów leśnych, pełnych smaku i aromatu. Dziś proponuję koźlarze duszone w śmietanie, przepis tradycyjny a jakże pyszny.
Grzyby duszone w śmietanie |
Składniki:
1 kg grzybów leśnych (u mnie koźlarze)
2 cebule
3 łyżki masła
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na jednakowej wielkości części. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i szklimy na maśle w rondlu. Dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu do odparowania wody tj. ok 15 minut. Czasami delikatnie mieszamy łyżką aby nie uszkodzić kapeluszy. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 10 minut. Grzyby duszone możemy podać jako sos do kaszy lub makaronu lub jako dodatek do pieczeni.
Koźlarz czerwony |
Danie bierze udział w akcji kulinarnej założonej przez Badylarkę "Na grzyby..."
niezastąpione <3 pycha
OdpowiedzUsuńDla kochających grzyby taki sos to nie lada gratka! Polecam!
OdpowiedzUsuń