Zakup puszki gotowej masy makowej stał się przyczynkiem do wykonania tychże muffinek. Zrobiłam aż poczwórną porcję do szkoły, na kiermasz przedświąteczny. Z jednej porcji wychodzi dokładnie 12 sztuk.
Muffinki z masą makową |
1 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
tarte orzechy do posypania
masa makowa
Wykonanie:
W dwóch odrębnych miskach mieszamy ze sobą składniki mokre i suche a następnie do mokrych dodajemy suche i mieszamy na gładką masę. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy po łyżce gotowej masy makowej i posypujemy tartymi lub drobno posiekanymi orzechami. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz