piątek, 15 grudnia 2017

Pieczeń wołowa w sosie własnym

Kupiłam ładny kawałek łopatki wołowej, w sam raz na wyśmienitą pieczeń.
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa
Składniki:

1,5 kg mięsa wołowego np. łopatki
2 cebule
4 ząbki czosnku
rozmaryn
majeranek
cząber
2 łyżki mąki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy przyprawami. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cząstki. Mięso przekładamy do foliowego piekarnika, obkładamy cebulą i czosnkiem, podlewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso pozostawiamy aby odpoczęło na chwilę a sos wraz z cebulą i czosnkiem zlewamy i blendujemy. Jeśli sos jest za rzadki możemy go zaciągnąć mąką. Pieczeń kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje do tego puree ziemniaczane i surówka z kapusty.



1 komentarz:

Printfriendly