Roladki wołowe |
1 kg mięsa wołowego np. z udżca
2 cebule
kawałek wędzonego boczku
3 ogórki kiszone
musztarda sarepska
sól, pieprz czarny
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry i lekko je rozbijamy. Solimy, doprawiamy pieprzem i smarujemy musztardą. Na każdym plastrze układamy po słupku boczku, ćwiartce ogórka i cząstce cebuli. Roladki zwijamy w ciasny rulon, owijamy nitką i obsmażamy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podlewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości na wolnym ogniu, zajmie to nam ok. 2 godzin. Mięso wyjmujemy i zdejmujemy nici. Powstały z duszenia sos zagęszczamy mąką i polewamy nim roladki. Jak tradycja śląska podaje roladki wołowe podałam z kluskami śląskimi i surówką z modrej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz