poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pieczony boczek

Będąc na zakupach upatrzyłam przecudnej urody boczek. Kawałek był konkretny bo ważył 2 kg, a do tego taki chudziutki.
Pieczony boczek
Składniki:

2 kg surowego boczku
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
czosnek granulowany
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i robimy nożem nacięcia,  w które wciskamy kawałki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce  i nacieramy nimi mięso. Boczek wstawiamy do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do piekarnika foliowego, podlewamy bulionem, zawiązujemy z obu stron i pieczemy w 180°C przez  ok. 2 godziny.   Boczek studzimy i kroimy ostrym nożem w plastry. Tak przygotowane mięsko sprawdzi się do obiadu lub na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly