Będąc na zakupach upatrzyłam przecudnej urody boczek. Kawałek był konkretny bo ważył 2 kg, a do tego taki chudziutki.
Pieczony boczek |
2 kg surowego boczku
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
czosnek granulowany
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i robimy nożem nacięcia, w które wciskamy kawałki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce i nacieramy nimi mięso. Boczek wstawiamy do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do piekarnika foliowego, podlewamy bulionem, zawiązujemy z obu stron i pieczemy w 180°C przez ok. 2 godziny. Boczek studzimy i kroimy ostrym nożem w plastry. Tak przygotowane mięsko sprawdzi się do obiadu lub na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz