Pieczone udka kaczki to sposób na łatwy i szybki obiad. Sprawdzi się w ferworze świątecznych porządków, kiedy to mamy mało czasu na pracochłonne dania. Mięso kaczki jest miękkie, aromatyczne a skórka chrupiąca.
Pieczone udka kaczki |
5 udek kaczych
sól, pieprz czarny
rozmaryn
2 ząbki czosnku
papryka słodka
Wykonanie:
Udka płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i nacieramy solą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Najlepiej odstawić mięso na jakiś czas do lodówki. Następnie udka wykładamy na blachę i posypujemy rozmarynem. Udka pieczemy przez 1,5 godziny w 180°C. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz