Biała zapiekanka |
Składniki:
1 mały kalafior
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 frankfurterki
szynka gotowana plastry
ser żółty tarty
Sos beszamelowy:
30 g masła
45 g mąki pszennej
500 ml mleka
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy masło i energicznie mieszamy różgą aby nie było grudek, następnie dodajemy ciepłe mleko i wciąż mieszamy. Na koniec sos doprawiamy solą i gałką. Gotujemy jeszcze kilka minut, do zgęstnienia. W szerokim naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, pomiędzy kładziemy po ćwiartce jajka, pokrojone frankfurterki, pokrojoną szynkę. Całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz