piątek, 9 września 2022

Biała zapiekanka

Biała zapiekanka

 Składniki:


1 mały kalafior

5 jajek ugotowanych na twardo

2-3 frankfurterki

szynka gotowana plastry

ser żółty tarty


Sos beszamelowy:


30 g masła

45 g mąki pszennej

500 ml mleka

1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej


Wykonanie:


Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy masło i energicznie mieszamy różgą aby nie było grudek, następnie dodajemy ciepłe mleko i wciąż mieszamy. Na koniec sos doprawiamy solą i gałką. Gotujemy jeszcze kilka minut, do zgęstnienia. W szerokim naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, pomiędzy kładziemy po ćwiartce jajka, pokrojone frankfurterki, pokrojoną szynkę. Całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około pół godziny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly