Sezon na buraki rozpoczęty. Czas na pyszną sałatkę, jest chrupiąca i bardzo smaczna
Sałatka z buraków |
Składniki:
4 ugotowane czerwone buraki (mogą być pieczone)
2 średniej wielkości cebule
4 jajka ugotowane na twardo
4 szt ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku na oleju. Dodajemy posiekany czosnek
Składniki na sos:
5-6 łyżek majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek.Cebula powinna zmięknąć a nie zbrązowieć. Przekładamy ją do miski i studzimy. Czerwone ugotowane lub upieczone buraki ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jajka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kiszone ogórki również kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki, buraki i jajka przekładamy do jednej miski. Osobno łączymy ze sobą składniki na sos. Warzywa mieszamy z przyprawionym majonezem. Sałatkę przekładamy do miski i dekorujemy zieleniną. Przed podaniem najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz