piątek, 9 września 2022

Makaron w sosie kurkowym oprószony parmezanem

 

Makaron w sosie kurkowym oprószony parmezanem


Składniki:


1 paczka  makaronu np.: wstążki, świderki

200 g  świeżych kurek

1 mała cebula

2 łyżki masła

250 ml śmietany 30%

sól, pieprz

parmezan

natka pietruszki


Wykonanie:


Na patelni roztapiamy masło, szklimy posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki. Dusimy je ok 10 minut. Grzyby na patelni zalewamy śmietaną 30%, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia sosu.  Osobno wg przepisu na opakowaniu gotujemy makaron al dente. Makaron łączymy z sosem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly