Ciasto Kubuś |
Biszkopt z 3 jaj
1 paczka herbatników
Masa budyniowa:
900ml soku Kubuś o smaku np: marchewka, jabłko, banan
1 dobra margaryna
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
Na soku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Następnie dobrze wystudzony ucieramy z margaryną o pokojowej temperaturze.
Masa z bitej śmietany:
1/2 l śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dosładzamy cukrem i wlewamy powoli ostudzoną żelatynę.
Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki kakao
W rondelku roztapiamy margarynę, cukier i wodą. Lekko studzimy a następnie dosypujemy kakao i dokładnie rozcieramy.
Składanie ciasta:
Biszkopt lekko nasączamy wodą z cytryną. Wykładamy masę budyniową a następnie bitą śmietanę. Masę wyrównujemy szpatułką i wykładamy w rzędach herbatniki. Wierzch oblewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz