niedziela, 12 lutego 2017

Ciasto Kubuś

Ciasto zachwyca swoją kolorystyką, jest na dodatek wspaniale skomponowane w smaku. Kubuś pasuje idealne na imprezę, kiedy to blacha dobrego ciasta jest bardzo pożądana.
Ciasto Kubuś
Składniki:

Biszkopt z 3 jaj
1 paczka herbatników

Masa budyniowa:

900ml soku Kubuś o smaku np: marchewka, jabłko, banan
1 dobra margaryna
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru

Na soku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Następnie dobrze wystudzony ucieramy z margaryną o pokojowej temperaturze.

Masa z bitej śmietany:

1/2 l śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dosładzamy cukrem i wlewamy powoli ostudzoną żelatynę.

Polewa:

3 łyżki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki kakao

W rondelku roztapiamy margarynę, cukier i wodą. Lekko studzimy a następnie dosypujemy kakao i dokładnie rozcieramy.

Składanie ciasta:

Biszkopt lekko nasączamy wodą z cytryną. Wykładamy masę budyniową a następnie  bitą śmietanę. Masę wyrównujemy szpatułką i wykładamy w rzędach herbatniki. Wierzch oblewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly