niedziela, 12 lutego 2017

Sałatka warstwowa z burakiem

Niecodzienna sałatka, być może za sprawą obecności buraków, które nie goszczą często w postaci surówek na naszym stole. Zwróciła moją uwagę swoistą ferią barw a jak wiadomo za nasz zmysł smaku w dużej mierze odpowiada wzrok. W końcu mówi się, że "jemy oczami", dzieci na pewno!
Sałatka warstwowa z burakiem
Składniki:

3 ugotowane  i starte buraki ( ja użyłam tych)
4 ugotowane i posiekane jajka
250 g starego żółtego sera
5 ogórków konserwowych
200 g mrożonego zielonego groszku

Składniki na sos:

3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól, pieprz czarny
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Wykonanie:

Składniki sosu łączymy ze sobą. Mrożony groszek gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. W salaterce układamy składniki sałatki w następującej kolejności:

groszek
jajka
1/2 sosu
ser żółty
buraki
ogórki
1/2 sosu

Po wierzchu możemy udekorować szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą. Sałatkę należy schłodzić w lodówce przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly