niedziela, 12 lutego 2017

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Lubię tę przystawkę za błyskawiczne przygotowanie.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:

1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
1 paczka salami w plastrach (150g)
12 plastrów sera żółtego

Składniki na sos pomidorowy:

4 łyżki keczupu
sól, pieprz czarny
zioła prowansalskie
szczypta oregano i tymianku oraz czosnku granulowanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200° C. Łączymy ze sobą składniki sosu pomidorowego. Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, który smarujemy sosem. Układamy na całej powierzchni salami a następnie plastry sera żółtego. Ciasto zawijamy dość ściśle w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor ok. 18 minut. Ślimaczki możemy podawać na gorąco lub na zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly