niedziela, 12 lutego 2017

Smażone boczniaki

Uwielbiam grzyby, zawsze i wszędzie i w każdej niemalże potrawie. Zima to czas gdy w miejsce świeżych leśnych grzybów możemy się posiłkować tymi z hodowli a więc pieczarki i boczniaki. Taki kotlet z boczniaki przypomina mi trochę moje ulubione smażone kanie z dzieciństwa. Można je przygotować jak tradycyjnego schabowego, panierować na różne sposoby: w mące, bułce tartej czy w cieście naleśnikowym. Ja postawiłam na bułkę tratę, gdyż dodaje im ona lekko chrupiącą skórkę.
Smażone boczniaki
Składniki:

250 g boczniaków
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Boczniaki oczyszczamy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przyprawiamy je solą i pieprzem oraz panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Boczniaki najlepiej smakują na ciepło z chlebem.
Boczniaki są nisko kaloryczne a jednocześnie stanowią bogate żródło białka. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C oraz obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Boczniaki zawierają również przeciwutleniacz -ergotioneinę - który chroni komórki przed uszkodzeniem i starzeniem się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly