Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą |
8 sztuk białej surowej kiełbasy
3 duże cebule
2 łyżki dżemu np.: z cukini
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól
olej
250 ml jasnego piwa
pół łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Następnie szklimy ją krótko na oleju, dodajemy dżem i podsmażamy do miękkości, na koniec dodajemy przyprawy. Kiełbasę nacinamy ostrym nożem z jednej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nią wykładamy podduszoną cebulę, posypujemy otartym majerankiem i zalewamy piwem od połowy wysokości kiełbasek. Pieczemy w piekarniku w 200°C do momentu aż kiełbasa ładnie nam się przyrumieni. Podajemy z chlebem, popijając resztą piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz