wtorek, 29 sierpnia 2017

Dżem z zielonych pomidorów

Zadziwiający przepis, trudny do określenia smak; na pewno nie czuć w nim pomidorów.

Dżem z zielonych pomidorów
Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1,2 szkl. cukru
sok z 2 cytryn lub limonek

Wykonanie:

Pomidory płuczemy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy połową cukru i smażymy ok. 2 godzin. Po tym czasie sypiemy resztę cukru i wyciśnięty sok. Smażymy dalej przez 15 minut. Jeżeli zachodzi potrzeba możemy dżem na koniec zblendować.

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis! jeszcze nie spotkałam się z dżemem z zielonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mozna to jakos z fixem zrobic?

    marta

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly