To był obiad na słodko, baardzo słodko. Na ruszt poszły naleśniki w wersji bardziej puszystej bo biszkoptowej. Jako nadzienie posłużyła mi bita śmietana 30%, banany, galaretka z czarnej porzeczki i borówki.
Naleśniki biszkoptowe |
400 ml mleka
200 g mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatki:
330 ml śmietany 30%
opakowanie borówek
ewentualnie galaretka z porzeczki czarnej
2 banany
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z mlekiem, mąką i cukrem. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni, rozprowadzając niezbyt cienką warstwę ciasta. Nakładamy ulubione nadzienie. Naleśniki możemy zwinąć w rulon lub podać złożone na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz