wtorek, 29 sierpnia 2017

Frytki z batatów

Przepyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Słodkie i aromatyczne tzw. "słodkie ziemniaki"  posmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi.
Frytki z batatów
Składniki:

800 g batatów
sól, czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy
tymianek
słodka wędzona papryka

Wykonanie:


Bataty cienko obieramy ze skórki i kroimy w słupki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy je do miski i polewamy oliwą. przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi bataty, dokładnie obtaczamy a następnie wykładamy na blaszce jeden obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20 min w 180°C. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są już miękkie. Ja podałam je z kurczakiem barbecue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly