Świetna, smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu surówka do obiadu.
Surówka z jarmużu i pomidorków koktajlowych |
1 opakowanie jarmużu (200g)
300 g pomidorków koktajowych
1/2 cebuli lub szczypiorek
sól, czarny pieprz
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1,5 łyżki musztardy francuskiej lub dijon
Wykonanie:
Jarmuż wysypujemy do salaterki. Pomidorki płuczemy i przekrawamy na pół, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i pomidorki wykładamy na jarmuż. Składniki dressingu łączymy ze sobą i polewamy nim surówkę.
Jarmuż jest odmianą kapusty o pomarszczonych liściach o dużych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Liście te są skarbnicą białka, błonnika, witamin: C i K a także soli mineralnych: wapnia i potasu oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który ma silne działanie przeciwnowotworowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz