Zupa ze świeżych pomidorów |
2 kg pomidorów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 szkl. bulionu
1 łyżeczka cukru
suszone oregano
świeża bazylia
sól morska, pieprz czarny
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i suszone oregano. Po chwili wlewamy bulion. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dokładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę miksujemy blenderem i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Zupę podajemy oprószoną startym parmezanem, liściem bazylii i bagietką. Prawdziwa zupa pomidorowa - 100 % pomidorów.
Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017, którą przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.
Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017, którą przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.
Najlepsza teraz w sezonie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń