Ponieważ znudzimy mi się już wszelkiej maści jajka faszerowane, postanowiłam coś zmienić i dla odmiany wykonać je we własnej roboty sosie tatarskim. Niewymagająca przystawka a na dodatek taki sos możny zrobić dzień czy dwa wcześniej a nadmiar wykorzystać również do mięs czy kanapek.
Jajka w sosie tatarskim |
Składniki:
5 jajek
Składniki na sos tatarski:
4 ogórki konserwowe
kilka grzybków marynowanych (leśnych lub pieczarek)
1/2 puszki groszku konserwowego
1 cebula
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Ogórki, grzyby i cebulę drobno siekamy w kostkę i przekładamy do salaterki. Dodajemy jogurt, majonez i przyprawy i mieszamy ze sobą składniki. Gotowy sos wykładamy na talerzyk lub półmisek i układamy na nim połówki ugotowanych na twardo jajek. Dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz