poniedziałek, 2 października 2017

Jajka w sosie tatarskim

Ponieważ znudzimy mi się już wszelkiej maści jajka faszerowane, postanowiłam coś zmienić i dla odmiany wykonać je we własnej roboty sosie tatarskim. Niewymagająca przystawka a na dodatek taki sos możny zrobić dzień czy dwa wcześniej a nadmiar wykorzystać również do mięs czy kanapek. 
Jajka w sosie tatarskim
Składniki:

5 jajek

Składniki na sos tatarski:

4 ogórki konserwowe
kilka grzybków marynowanych (leśnych lub pieczarek)
1/2 puszki groszku konserwowego
1 cebula
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Ogórki, grzyby i cebulę drobno siekamy w kostkę i przekładamy do salaterki. Dodajemy jogurt, majonez i przyprawy i  mieszamy ze sobą składniki. Gotowy sos wykładamy na talerzyk lub półmisek i układamy na nim połówki ugotowanych na twardo jajek. Dekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly