poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka gyros

Sałatka gyros to fantastyczna sałatka imprezowa. Robię ją często na przy okazji większej ilości gości bo jakoś nie umiem jej zrobić mało. Smakuje nawet tym, którzy nie jadają sałatek a to za sprawą obecności kurczaka. Poza tym, mdły smak majonezu fantastycznie równoważy nam kwaśny keczup i to sprawia, że ta sałatka wszystkim smakuje.
Sałatka gyros
Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1 duża pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
4-5 sztuk ogórków konserwowych
1 cebula
przyprawa gyros
majonez 
keczup

Wykonanie:

Pierś kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie gyros. Mięso odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki a po tym czasie smażymy na patelni. Studzimy. Ogórki, paprykę i cebulę siekamy w kostkę a kapustę pekińską w piórka. Najlepiej odcisnąć sok z ogórków i wymieszać je z cebulą. W dużej salaterce układamy następujące warstwy:

pierś kurczaka
keczup
majonez
kukurydza
czerwona papryka
majonez
korniszony z cebulą
keczup
majonez
kapusta pekińska

Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.Tę sałatkę możemy wykonać dzień wcześniej i schłodzić ją przez noc w lodówce a będzie jeszcze lepsza. Resztki jej doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly