Sałatka gyros to fantastyczna sałatka imprezowa. Robię ją często na przy okazji większej ilości gości bo jakoś nie umiem jej zrobić mało. Smakuje nawet tym, którzy nie jadają sałatek a to za sprawą obecności kurczaka. Poza tym, mdły smak majonezu fantastycznie równoważy nam kwaśny keczup i to sprawia, że ta sałatka wszystkim smakuje.
Sałatka gyros |
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duża pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
4-5 sztuk ogórków konserwowych
1 cebula
przyprawa gyros
majonez
keczup
Wykonanie:
Pierś kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie gyros. Mięso odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki a po tym czasie smażymy na patelni. Studzimy. Ogórki, paprykę i cebulę siekamy w kostkę a kapustę pekińską w piórka. Najlepiej odcisnąć sok z ogórków i wymieszać je z cebulą. W dużej salaterce układamy następujące warstwy:
pierś kurczaka
keczup
majonez
kukurydza
czerwona papryka
majonez
korniszony z cebulą
keczup
majonez
kapusta pekińska
Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.Tę sałatkę możemy wykonać dzień wcześniej i schłodzić ją przez noc w lodówce a będzie jeszcze lepsza. Resztki jej doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz