Moja sobotnia eskapada do lasu zakończyła się pełnym sukcesem. Takiej ilości grzybów nigdy wcześniej nie nazbierałam a znalazły się tam: prawdziwki, kożlarze, maślaki i podgrzybki. Totalny grzybowy raj! W niedzielę dozbierałam 3 wiadra opieniek no i weekend okazał się pracowity. Młode, ładne podgrzybki przeznaczyłam na marynowanie.
Podgrzybki marynowane |
Składniki:
podgrzybki lub inne grzyby leśne
Składniki na zalewę octową:
4 szkl. wody
1 szkl octu
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzamy. Gotujemy je w garnku przez 10 minut i odcedzamy. Do garnka na zalewę wlewamy wodę, ocet, sól, cukier, ziele i liść laurowy a także pokrojoną w plastry cebulę oraz ziarna gorczycy. Zagotowujemy. Do wrzącej zalewy przekładamy podgrzybki i doprowadzamy do wrzenia. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Gotowe weki odstawiamy do spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz