poniedziałek, 2 października 2017

Rolada szpinakowa z łososiem

Ta  rolada to pięknie wyglądająca przystawka, która również zachwyca swoim smakiem.
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:

4 jajka
opakowanie mrożonego szpinaku
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 serki typu almette o smaku chrzanowym
200 g wędzonego łososia

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mrożony szpinak, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na niej rozprowadzamy szpinak. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 190°C. Upieczone ciasto zwijamy w rulon. Po wystudzeniu rozkładamy je i smarujemy serkami, na nich układamy plastry łososia. Całość delikatnie i dokładnie zwijamy w  ścisły rulon i schładzamy w lodówce. Roladę  kroimy ostrym nożem w plastry. Podajemy na przystawkę, śniadanie lub kolację.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie roladki, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle razy natknęłam się na tą roladę, że czas już chyba ją wypróbować ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta rolada pięknie wygląda na talerzu i mega smakuje. Gorąco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly