Rolada szpinakowa z łososiem |
4 jajka
opakowanie mrożonego szpinaku
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 serki typu almette o smaku chrzanowym
200 g wędzonego łososia
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mrożony szpinak, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na niej rozprowadzamy szpinak. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 190°C. Upieczone ciasto zwijamy w rulon. Po wystudzeniu rozkładamy je i smarujemy serkami, na nich układamy plastry łososia. Całość delikatnie i dokładnie zwijamy w ścisły rulon i schładzamy w lodówce. Roladę kroimy ostrym nożem w plastry. Podajemy na przystawkę, śniadanie lub kolację.
uwielbiam takie roladki, mniam ;)
OdpowiedzUsuńTyle razy natknęłam się na tą roladę, że czas już chyba ją wypróbować ;>
OdpowiedzUsuńTa rolada pięknie wygląda na talerzu i mega smakuje. Gorąco polecam!!!
OdpowiedzUsuń