piątek, 9 września 2016

Tradycyjny kotlet schabowy

Tradycyjna polska kuchnia nie może obyć się bez "schaboszczaka", ja również;). Oto moja wersja:
Tradycyjny kotlet schabowy
Składniki:

6 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz czarny
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. W misce rozbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozkłócamy całość widelcem. Zamaczamy kolejno plastry schabu i  wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( koniecznie). Mięso ładnie przejdzie przyprawami i będzie aromatyczne. Następnie każdy plaster schabu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu. Ja jeszcze po usmażeniu duszę w rondelku. Gotowe! Dziś tradycja do bólu: podałam z ziemniakami z wody i mizerią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly