Wszyscy uwielbiamy dodatek pieczonych ziemniaków do drugiego dania. Są proste w przyrządzeniu, smaczne i atrakcyjnie prezentują się na talerzu.
Pieczone ziemniaki |
1 kg ziemniaków
tymianek
papryka ostra
sól, pieprz
3 łyżki oleju
kurkuma
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Ziemniaki przekładamy do miski i obsypujemy przyprawami oraz olejem. Delikatnie mieszamy aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach. Kurkuma nada im ładnego złotego koloru. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Podajemy gorące.
Kocham pieczone ziemniaczki, chyba nigdy mi się nie znudzą. :)
OdpowiedzUsuń