środa, 14 lutego 2018

Pieczone ziemniaki

Wszyscy uwielbiamy dodatek pieczonych ziemniaków do drugiego dania. Są proste w przyrządzeniu, smaczne i atrakcyjnie prezentują się  na talerzu.
Pieczone ziemniaki
Składniki:

1 kg ziemniaków
tymianek
papryka ostra
sól, pieprz
3 łyżki oleju
kurkuma

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Ziemniaki przekładamy do miski i obsypujemy przyprawami oraz olejem. Delikatnie mieszamy aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach. Kurkuma nada im ładnego złotego koloru. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Podajemy gorące.



1 komentarz:

  1. Kocham pieczone ziemniaczki, chyba nigdy mi się nie znudzą. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly