środa, 14 lutego 2018

Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

Poniższy przepis inspirowany jest kuchnią wietnamską. Podkręcenie potrawy poprzez dodatek cytryny lub limonki sprawia, że mięso zyskuje orzeżwiający, cytrusowy smak. Kompozycja przypraw sprawia, że potrawa jest wyważona w swoim smaku i aromacie.
Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Składniki:

5 udek kurczaka
1 cebula
1 cytryna
5 ząbków czosnku
tymianek
papryka chili
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:

Udka kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i dzielimy na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Każdy ząbek czosnku dzielimy na 3 części a cebule na pół a każdą z połówek na 9 części. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy wraz ze skórą na kawałki tej samej wielkości co cebula. Przygotowanego kurczaka obkładamy cebulą, cytryną i czosnkiem oraz polewamy oliwą i miodem. Możemy wszystkie składniki przemieszać ze sobą. Mięso najlepiej marynować przez całą noc w lodówce. Po tym czasie kurczaka pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godzinę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly