Zachęcam do upieczenia żeberek zamarynowanych miodem i musztardą.
|
Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie |
1,5 kg żeberek
5 łyżek miodu
3 łyżki musztardy
1,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majeranku
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Żeberka kroimy w paski po dwie kostki w każdym. Miód i pozostałe przyprawy łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, pozostawiamy 2 łyżki marynaty na posmarowanie mięsa podczas pieczenia. Żeberka odstawiamy na parę godzin. Potem przekładamy do rękawa wraz z marynatą i pieczemy przez 1,5 godziny. Po godzinie smarujemy resztą marynaty i pieczemy dalej przez pół godziny. Podajemy ciepłe z ziemniakami i surówką np. z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz