czwartek, 15 lutego 2018

Szarlotka sypana z lodam

Mimo, że  zima w pełni, u mnie w domu pachnie szarlotką, jabłkami i cynamonem. Już wiele razy piekłam szarlotkę wg tego przepisu ale w końcu dziś doczekała się zdjęcia. Przepis jest na tyle prosty, że nie wymaga nawet użycia miksera. Ciasto świetnie smakuje zarówna na ciepło np. z lodami jak i na zimno.
Szarlotka sypana z lodami
Składniki:

1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 l lodów waniliowych

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, mieszamy z cynamonem. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, kaszę oraz proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem. Na jej dno wysypujemy szklankę mieszanki suchych składników i równomiernie rozprowadzamy. Na nie wykładamy połowę jabłek, wyrównujemy i sypiemy kolejną szklankę suchych składników, znowu warstwa jabłek i już ostatnia porcja suchych składników. Wierzch szarlotki wygładzamy i lekko dociskamy a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Ciasto pieczemy w 180°C przez 60 minut.  Podczas pieczenia masło roztapia się, przenika przez wszystkie warstwy i wiąże je. Szarlotka nawet gorąca dobrze się kroi i ma lekko chrupiący wierzch. Można podać na ciepło z lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly