poniedziałek, 5 listopada 2018

Kalafior w cieście naleśnikowym

Stragany targowe na jesieni uginają się pod dostatkiem warzyw kapustnych. Wykorzystajmy je więc do przyrządzenia prostych i smacznych dań warzywnych.
Kalafior w cieście naleśnikowym
Składniki:

1 duży  kalafior
1,5 szkl. mleka
2 jajka
mąka
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Z jajek, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąki dodajemy tyle aby ciasto być dość gęste. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok.10 minut. Odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy od razu z keczupem lub surówką.

1 komentarz:

  1. Super pomysł na kalafiora :) Musze spróbować!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly