wtorek, 6 listopada 2018

Makaron z brukselką i boczkiem

Jak widać seria dań z makaronem w roli głównej nie ma końca. Kolejna wariacja na ten temat to makaron z brukselką i boczkiem. Świeża brukselka jest jeszcze dostępna na targowiskach a więc zapraszam do wykonania. Oczywiście pod warunkiem, że jesteśmy fanami tejże:).
Makaron z brukselką i boczkiem
Składniki:

500 g brukselki
150 g boczku
400 g makaronu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy, odkrawamy zdrewniałą końcówkę, dzielimy na połówki. Kapustki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. W drugim garnku gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w paski boczek oraz posiekany czosnek. Smażymy aż boczek się lekko wytopi, dodajemy brukselkę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron przekładamy na talerz. Na wierzch makaronu wykładamy brukselkę z boczkiem. Serwujemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly