poniedziałek, 5 listopada 2018

Makaron soba z jarmużem

Makarom soba z jarmużem
Składniki:

1 opakowanie świeżego jarmużu
1 opakowanie makaronu soba (gryczano-pszenny)
2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki uprażonych ziaren sezamu

Sos:

8 łyżeczek sosu sezamowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego


Wykonanie:

Posiekane liście jarmużu przekładamy do miski i polewamy olejem sezamowym i sokiem z cytryny, posypujemy solą. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy dłonią przez 2-3 minut. Odstawiamy na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i dokładnie potrząsamy do wymieszania. Sosem polewamy jarmuż, mieszamy i znowu odstawiamy na 30 minut. W dużej ilości wody gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z jarmużem. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy sezamem. 
Makaron soba z jarmużem możemy podawać na zimno lub na ciepło.


1 komentarz:

  1. Ale przepysznie wygląda :) Na 100% wykorzystam ten przepis <3. Taki makaron polecam zrobić samemu smakuje dużo lepiej ja zawsze używam produkty firmy melvit Mąka gryczana do tego makaronu byłaby idealna.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly