wtorek, 16 kwietnia 2019

Babka jogurtowa

Świetny przepis na smaczną i wilgotną babkę na bazie jogurtu. 
Babka jogurtowa
Składniki:

5 dużych jaj
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 ml oleju
300 g jogurtu naturalnego
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego lub soku z cytryny

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach dolewamy olej i jogurt. Łyżką mieszamy masę  z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w 175°C przez ok 55 minut. Babkę studzimy i polewamy białą polewą, obsypujemy cukrem pudrem ale i bez tego jest smaczna i wilgotna. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly