wtorek, 16 kwietnia 2019

Zapiekanka Gratin

Zapiekankę Gratin polecam wegetarianom lub jako dodatek do mięs.
Zapiekanka Gratin
Składniki:

1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka  tymianku
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na bardzo cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Przekładamy do miski i obsypujemy tymiankiem. Śmietanę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formę żaroodporną smarujemy czosnkiem a następnie natłuszczamy masłem. Wykładamy 1/2 plastrów ziemniaków, ściśle jeden obok drugiego i polewamy połową śmietanki. Na to układamy kolejną warstwę ziemniaków, polewamy pozostałą śmietanką i posypujemy serem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 70 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię i zrumieniamy wierzch zapiekanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly