wtorek, 16 kwietnia 2019

Tajskie czerwone curry z warzywami

To pożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację dla zapracowanych. 
Tajskie czerwone curry z warzywami
Składniki:

1 batat
1 mały ziemniak
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki czerwonej pasty curry
limonka


Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy pastę curry i imbir oraz czosnek, Smażymy ok  2 minut aby aromat się uwolnił. Dodajemy paprykę, cukinię, batata, ziemniaka, wlewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw tj. ok 15 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, sok z limonki i gotujemy jeszcze kilka minut do zagęszczenia potrawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly