To pożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację dla zapracowanych.
|
Tajskie czerwone curry z warzywami |
1 batat
1 mały ziemniak
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki czerwonej pasty curry
limonka
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy pastę curry i imbir oraz czosnek, Smażymy ok 2 minut aby aromat się uwolnił. Dodajemy paprykę, cukinię, batata, ziemniaka, wlewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw tj. ok 15 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, sok z limonki i gotujemy jeszcze kilka minut do zagęszczenia potrawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz