wtorek, 16 kwietnia 2019

Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem
Składniki:

1 duża pierś kurczaka
1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
kawałek świeżego imbiru
15 arkuszy papieru ryżowego
sól, pieprz
sos sojowy
sos chili-czosnkowy

Wykonanie:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę oraz oprószamy przyprawami. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w woku szklimy pokrojony w kostkę imbir, dosypujemy mrożone warzywa i dusimy je do miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Osobno smażymy kurczaka. Mięso łączymy z warzywami i doprawiamy sosem sojowym. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy 5 sekund w zimnej wodzie, rozkładamy na desce i nakładamy farsz. Sajgonki zawijamy jak krokiety. Sajgonki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub podawać od razu, koniecznie z orientalnym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly