Od jakiegoś czasu miałam ochotę na obiad bez mięsa. Padło na kopytka, proste i szybkie w wykonaniu, polane roztopionym masłem i dopieszczone startym parmezanem.
Kopytka z masłem i parmezanem |
350 g ziemniaków ugotowanych
150 g mąki
1 jajko
5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
masło
parmezan
Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, obie mąki i dobrze wyrabiamy. Stolnicę podsypujemy mąka, przekładamy masę i rozwałkowujemy 3 cm średnicy wałek, lekko spłaszczamy ręką i kroimy pod lekkim skosem kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Ja swoje kopytka odsmażyłam na drugi dzień, polałam roztopionym masłem i przykryłam kopczykiem startego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz