Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym |
2 polędwiczki wieprzowe
300 g pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
maggi w płynie
2 łyżki mąki
natka pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Polędwiczki płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry 2 cm grubości, rozpłaszczamy lekko dłońmi i doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i dusimy razem, pod koniec dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz. Podduszone pieczarki łączymy z mięsem, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez 10 min. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Zaciągamy śmietaną kremówką, doprawiamy i zagotowujemy do zagęszczenia się sosu. Można podać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz