sobota, 22 października 2016

Brukselka z boczkiem

Już dawno  widziałam  w sieci przepis na brukselkę z boczkiem, więc gdy tylko spotkałam na targu świeżą brukselkę, postanowiłam go wypróbować. Wędzony boczek zdziałał cuda, brukselka nabrała zupełnie nowego charakteru i smaku. Tylko nie wiem, czy dalej traktować ją jako dodatek do obiadu czy samodzielne danie?
Brukselka z boczkiem
Składniki:

1/2 kg brukselki
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrycia. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni, Powinien nam się wytopić tłuszczyk. Pod koniec dorzucamy pokrojony czosnek. Dokładamy odcedzoną brukselkę, doprawiamy pieprzem. Raczej nie powinno brakować soli, gdyż wędzony boczek jest dość słony. Dusimy razem przez kilka minut po czym wykładamy na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly