Na hasło "tortilla" cieszą się buzie u mnie w domu. Nie robię ich często, bo to dość pracochłonne danie, tym bardziej, że sama robię placki. Ale, od wielkiego dzwonu, jak zwykła mówić moja mama, można się poświęcić dla dobra rodziny.
| Tortilla z kurczakiem |
6 tortilli
1 pierś kurczaka
pół małej kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
koperek
oliwa
ocet jabłkowy
Wykonanie:
Kapustę siekamy w paski, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Łączymy razem, dodajemy koperek, mieszamy i skrapiamy oliwą i octem jabłkowym, dodajemy sól i pieprz. Pierś sprawiamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanej patelni. Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy z solą, przekładamy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy sos czosnkowy. Na suchej, gorącej patelni podgrzewamy z obu stron placki. Tortillę wykładamy na talerz, wzdłuż przez środek wykładamy część sałatki, na nią układamy podsmażonego kurczaka, którego polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę w rulon lub rożek. Końcówkę możemy zabezpieczyć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz