Na hasło "tortilla" cieszą się buzie u mnie w domu. Nie robię ich często, bo to dość pracochłonne danie, tym bardziej, że sama robię placki. Ale, od wielkiego dzwonu, jak zwykła mówić moja mama, można się poświęcić dla dobra rodziny.
Tortilla z kurczakiem |
6 tortilli
1 pierś kurczaka
pół małej kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
koperek
oliwa
ocet jabłkowy
Wykonanie:
Kapustę siekamy w paski, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Łączymy razem, dodajemy koperek, mieszamy i skrapiamy oliwą i octem jabłkowym, dodajemy sól i pieprz. Pierś sprawiamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanej patelni. Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy z solą, przekładamy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy sos czosnkowy. Na suchej, gorącej patelni podgrzewamy z obu stron placki. Tortillę wykładamy na talerz, wzdłuż przez środek wykładamy część sałatki, na nią układamy podsmażonego kurczaka, którego polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę w rulon lub rożek. Końcówkę możemy zabezpieczyć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz