piątek, 30 września 2016

Zupa ogórkowa

Moja średnia córka twierdzi uparcie, że moja zupa ogórkowa jest najlepsza, jaką jadła. Proszę, spróbujmy się przekonać. Zapraszam dziś na talerz rozgrzewającej, lekko kwaśnej zupy, w sam raz na jesienne szarugi.
Zupa ogórkowa
Składniki:

wywar z kości
6 ogórków kiszonych
1 spora marchewka
1 pietruszka
7 ziemniaków
koperek świeży bub mrożony
3-4 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Do wywaru z kości dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Kiszone ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i dusimy je na patelni na roztopionym maśle przez jakieś 10 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ogórki i gotujemy przez ok 10 minut. Na koniec przyprawiamy i zaciągamy śmietaną, posypujemy koperkiem. To pyszna i rozgrzewająca zupa dla całej rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly