Buraczki zasmażane |
1/2 kg ugotowanych i startych buraków
50 g masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło i dokładamy mąkę. Robimy jasną zasmażkę smażąc i mieszając przez kilka chwil. Wtedy dodajemy starte, ugotowane buraczki czerwone. Możemy wykorzystać te przygotowane na zimę. Następnie dolewamy trochę wody i dusimy całość do miękkości i zagęszczenia się buraczków. Pod koniec doprawiamy brakującymi przyprawiamy i wlewamy bezpośrednio śmietanę. Gotowe! Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać, że smakują najlepiej z kotletami mielonymi i ziemniakami z wody?!
Uwielbiam. Potrafię jeść je tylko z pieczywem:)
OdpowiedzUsuńWcale się Ci nie dziwię, Olgo. Są przepyszne!
Usuń