piątek, 30 września 2016

Buraczki zasmażane

Znowu buraki? Ja tak mam, jak już coś wezmę na warsztat to aż do znudzenia;)))
Buraczki zasmażane
Składniki:

1/2 kg ugotowanych i startych buraków
50 g masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

W rondelku roztapiamy masło i dokładamy mąkę. Robimy jasną zasmażkę smażąc i mieszając przez kilka chwil. Wtedy dodajemy starte, ugotowane buraczki czerwone. Możemy wykorzystać te przygotowane na zimę. Następnie dolewamy trochę wody i dusimy całość do miękkości i zagęszczenia się buraczków. Pod koniec doprawiamy brakującymi przyprawiamy i wlewamy bezpośrednio śmietanę. Gotowe! Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać, że smakują najlepiej z kotletami mielonymi i ziemniakami z wody?!

2 komentarze:

Printfriendly