piątek, 30 września 2016

Kotlety mielone

Miałam wielką ochotę na tradycyjnie przygotowane mięso, padło na mielone. Oto moja odsłona kotletów mielonych:
Kotlety mielone
Kotlety mielone
Składniki:

1 kg mięsa mielone wieprzowego
1 czerstwa bułka
bułka tarta
1 duże jajko
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz ziołowy
ziele angielskie mielone

Wykonanie:

Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie a po odciśnięciu dodajemy do mięsa. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę i dorzucamy do masy mięsnej. Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dobrze wyrabiamy. Formujemy w rekach dowolnej wielkości walec z mięsa, który spłaszczamy w dłoniach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu a obu stron. Usmażone kotlety przekładamy do rondla i albo zapiekamy kilkanaście minut w piekarniku albo podduszamy chwilę na gazie po uprzednim podlaniu wodą aby kotlety nam nie przywarły. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly