wtorek, 27 września 2016

Kurczak po cygańsku

To jeden z naszych  ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Sos cygański nadaje udkom smak słodko-pikantny, powoduje, że  mięso nie jest suche a wilgotne i aromatyczne. Jeśli zostanie nam coś z obiadu, równie dobrze można odgrzać na drugi dzień, bez obawy o utratę smaku i wysuszenie mięsa.
Kurczak po cygańsku

Składniki:

10 podudzi z kurczaka
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. powideł śliwkowych
1/2 szkl. pikantnego keczupu
8 suszonych śliwek
1 spora cebula
100 g masła
sól
papryka słodka

Wykonanie:

Podudzia myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i papryką. Kurczaka obsmażamy na gorącym maśle z każdej strony. W rondlu roztapiamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do niej  resztę składników: wodę, powidła, keczup i suszone śliwki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Gotowym sosem polewamy podudzia kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 C, pod przykryciem. 20 minut przed upływem czasu odkrywamy aby sos nam się ładnie zagęścił. Ja zazwyczaj podaję  z ryżem i sezonową surówką. Polecam wytworzonym sosem polać ryż a dodatkowo nabierze smaku potrawy.Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly