Pierogi ruskie |
Składniki:
1,4 kg ziemniaków
75 dag sera białego półtłustego
1 cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy gorące przez praskę. Następnie łączymy je z serem białym ( można dodać drobno posiekaną cebulę), przyprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy do połączenia się składników. Zagniatamy ciasto na pierogi (najlepiej zrobić to w czasie gdy ziemniaki nam się gotują). Wałkujemy je nie za cienko na okrąg i wycinamy kółka literatką. Każdy krążek nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym i dokładnie zlepiamy brzegi palcami. W sporym garnku gotujemy lekko osoloną wodę, dodając łyżkę oleju. Na wrzątek wrzucamy partiami pierogi i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy je łyżka cedzakową na durszlak, przelewamy strumieniem zimnej wody i układamy na tacy. Pierogi podajemy gorące, z roztopionym masłem lub topionymi skwarkami. W razie potrzeby możemy dosolić na talerzu solą himalajską. Z tej porcji farszu wychodzi ok. 70 szt. średniej wielkości pierogów.
chyba najlepsze :)
OdpowiedzUsuń