Dżem z cukinii |
2,5 kg obranej cukinii
1/2 kg cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
2 żelfixy
1 aromat pomarańczowy
Wykonanie:
Musimy przygotować 2,5 kg obranej i pokrojonej w drobną kostkę cukinii. Cukinię zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę aby puściła sok. Po upływie tego czasu, cukinię gotujemy na wolnym ogniu ok. 0,5 godziny. Następnie wsypujemy obie galaretki, żelfixy, wlewamy aromat i chwilę razem gotujemy. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji.
Dżem w swej konsystencji ma wyczuwalne i widoczne kawałki cukinii. Jeśli wolimy bardziej jednorodną konsystencję wystarczy po etapie gotowania cukinii, po prostu potraktować ją blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz