poniedziałek, 22 maja 2017

Domowa vegeta

W większości naszych kuchni znajdziemy vegetę, która służy nam do przyprawiania niemalże wszystkich potraw, często zastępując sól. Niestety ta ze sklepu nie jest zdrowa, obok dużej ilości soli zawiera bowiem glutaminian sodu, cukier i sztuczne barwniki. Ale pamiętajmy, że zawsze jest alternatywa. Vegetę możemy sami zrobić w domu wykorzystując do tego celu suszone warzyw i dodatki, które  lubimy. Niech to będzie sól np. kłodawska czy himalajska, kurkuma, pieprz czarny. Poprzez dodanie różnych przypraw za każdym razem możemy uzyskać trochę inny smak mieszanki. Mogą to być: ziele angielskie, kminek, gałka muszkatołowa, gożdżiki lub bazylia i oregano, lubczyk.
Domowa vegeta
Składniki:

1/2 kg suszonych warzyw (marchew, pietruszka, pasternak, cebula)
2 łyżki suszonego lubczyku
garść suszonej natki pietruszki
6 łyżek soli
1 łyżka pieprzy czarnego
5 łyżek kurkumy
2 łyżek suszonego czosnku
8 ziarenek ziela angielskiego
ewentualnie suszone grzyby

Wykonanie:

Suszone warzywa i ziele angielskie mielimy w młynku do kawy. Ja zmieliłam w Termomixie. Dodajemy pozostałe dodatki i dokładnie mieszamy. Jeśli wolimy bardziej słoną lub intensywną w smaku vegetę - dosypujemy przypraw i stwarzamy własną recepturę. Przesypujemy do słoików, zakręcamy i używamy do zup, sosów, mięs. 

2 komentarze:

  1. Mówiąc, że vegeta jest niezdrowa to tak jakby powiedzieć, że kostka rosołowa też jest niezdrowa 😃 ważne aby kupować tylko vegete z podravkz, ponieważ ma najlepszy smak i jest wykonywana na postawie bulionu warzywnego, w podobnym procesia jak kostki rosołowe 😃

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly