poniedziałek, 22 maja 2017

Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią

Dziś pierś indyka wykorzystałam do przyrządzenia pysznych roladek ze smacznym farszem w stylu włoskim.
Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią
Składniki:

1 pierś indyka
1 słoiczek suszonych pomidorów
ok. 100 g fety
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz czarny
mąka do obtoczenia
suszony czosnek
sok z cytryny

Wykonanie:

Pierś indyczą płuczemy i kroimy na kotlety. Mięso rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem suszonym a następnie marynujemy w oleju z suszonych pomidorów i soku z cytryny. Osobno przygotowujemy nadzienie z pokrojonych w kostkę pomidorów i rozgniecionej widelcem fety oraz posiekanej bazylii. Farszu nie ma potrzeby doprawiania, gdyż jest dosyć aromatyczny. Faszerujemy mięso i zawijamy w roladki. Mięso ładnie się skleja ze sobą a więc nie używamy wykałaczek. Roladki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy niewielką ilością wody i zapiekamy przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku aby doszły w środku. Indycze roladki podałam z kaszą bulgur z vermicelli oraz świeżą sałatą. Polecam szczególnie na niedzielny obiad.

2 komentarze:

Printfriendly