Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią |
1 pierś indyka
1 słoiczek suszonych pomidorów
ok. 100 g fety
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz czarny
mąka do obtoczenia
suszony czosnek
sok z cytryny
Wykonanie:
Pierś indyczą płuczemy i kroimy na kotlety. Mięso rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem suszonym a następnie marynujemy w oleju z suszonych pomidorów i soku z cytryny. Osobno przygotowujemy nadzienie z pokrojonych w kostkę pomidorów i rozgniecionej widelcem fety oraz posiekanej bazylii. Farszu nie ma potrzeby doprawiania, gdyż jest dosyć aromatyczny. Faszerujemy mięso i zawijamy w roladki. Mięso ładnie się skleja ze sobą a więc nie używamy wykałaczek. Roladki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy niewielką ilością wody i zapiekamy przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku aby doszły w środku. Indycze roladki podałam z kaszą bulgur z vermicelli oraz świeżą sałatą. Polecam szczególnie na niedzielny obiad.
Zapewniam, że bardzo!
OdpowiedzUsuń